Profiel aanmakenWachtwoord vergeten?

The Homesick wint Friese Popprijs 2017

Stichting Friesland Pop organiseert al jaren de Friese Popawards. Zij die dit jaar het meest betekend hebben voor de Friese Popcultuur maakten kans op één van de volgende awards: Talent Award voor het grootste aanstormende talent, Klipkar.tv Klipaward voor beste videoclip, Bernlef Priis voor beste Friestalige initiatief of act, Publieksprijs voor beste act of initiatief voor het publiek en natuurlijk de felbegeerde Friese Popprijs voor de act of het initiatief dat dit jaar de grootste indruk maakte.

De Friese Popprijs 2017, gesponsord door D’Drive en Academie voor Popcultuur, werd gewonnen door The Homesick. Vanuit Dokkum veroverden de drie mannen van The Homesick langzaamaan heel Europa. Met de release van hun debuutalbum Youth Hunt speelden ze heel Nederland plat, maar ook o.a.Duitsland, Polen, Hongarije en Tsjechië moesten eraan geloven. Soms puntig, dan weer uitgesponnen: noisy popliedjes die onverwachte wendingen nemen. Hoogtepunt voor het drietal is de selectie voor het South by Southwest festival, het grootste showcasefestival ter wereld, in Austin, Texas, maart 2018.

Naast de Friese Popprijs werden er in Neushoorn nog vier prijzen uitgereikt. De Talent Award, gesponsord door NHL Hogeschool, werd in ontvangst genomen door de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân 2017, Katie Koss. Marcel Smit ging er vandoor met de Klipkar.tv Klipaward voor zijn clip Laefde & Whiskey. De Bernlef Priis, een initiatief van Provinsje Fryslân werd toegekend aan Zea. Een week voor de show kon het publiek haar stem uitbrengen voor de Publieksprijs. Met maarliefst 28% van de stemmen koos het publiek massaal voor Iepen UP, een multidisciplinair programma over vrijheid, democratie en diversiteit. Zij lieten hiermee zeven genomineerden achter zich.

Uiteraard waren er ook optredens van Friese bodem. De show begon met een oudejaarsconference over het Friese Popjaar door presentator Douwe Dijkstra. Alle hoogtepunten van het jaar 2017 werden op een rijtje gezet. Daarnaast waren er korte muzikale invullingen van Katie Koss, Esther de Jong en Rosan brings Africa. Een gevarieerd programma waarin wederom duidelijk werd gemaakt hoe divers de popcultuur in Friesland zich ontwikkeld heeft.

De Friese Popawards 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door Sena.