Profiel aanmakenWachtwoord vergeten?

Info

Als beginnend artiest kan het lastig zijn om al je zaken goed te regelen. Daarom lees je hier een paar tips & tricks om je op weg te helpen! 

Oefenruimtes

Heb je zelf geen beschikking over een oefenruimte? Er zijn in Friesland vele ruimtes te huren tegen een klein prijsje of soms zelfs gratis. Hier alvast een paar opties:

Oefenruimtes Leeuwarden

De Popbunker Leeuwarden

Iduna Drachten

MIX Wolvega

Musykfabryk Heerenveen

Popkelder Sneek

Oefenstudio Harlingen

Rider

Voorafgaand aan een optreden stuur je een rider naar het podium. Hierin staat alle technische informatie die zij nodig hebben om samen voor een goed optreden te kunnen zorgen. Tegelijkertijd laat dit zien wat jouw wensen op het podium zijn. Zorg ervoor dat je rider in ieder geval over het volgende beschikt: priklijst, stageplan en een overzicht van de benodigde apparatuur. Een stageplan bestaat uit een podiumopstelling van de instrumenten en de microfoons, een priklijst, de gewenste monitormix en de line up van je band en is bedoeld voor de geluidsmensen. Het is voor hen heel handig om van te voren al een overzicht te hebben van hoe jouw band technisch in elkaar steekt. Op MyStagePlan.com kan je voor maar 1,99 online een overzichtelijk stageplan in elkaar draaien. 

Electronic Press Kit (EPK)

Een EPK is hét visitiekaartje voor potentiele boekers. Hierin zet je o.a. een korte biografie, persfoto's en digitale downloads. Dit alles stop je in een aantrekkelijk vormgegeven pakketje. Meer informatie over een goede EPK lees je op de site van Poppunt. Er zijn verschillende sites waarop je gemakkelijk online een eigen EPK kunt maken. Kijk bijvoorbeeld eens op Reverbnation of Onesheet.

Belastingzaken 

Hoe regel je de belastingzaken van je act? Bij optredens is de artiestenregeling van toepassing, waarvoor je per keer een gageverklaring moet invullen. Daarop kan je dan de kleinevergoedingsregeling (KVR) van max. € 163 p.p. per optreden toepassen, waardoor de organisator geen loonheffingen hoeft af te dragen. Dat is op zich goed geregeld, maar die KVR kan wel individueel bij je inkomen worden opgeteld, terwijl de gage voor het optreden in de kas van de groep is gegaan. Als popgroep kan je het ook anders regelen, namelijk door een vereniging op te richten. Meer weten? Kijk dan even hier