Profiel aanmakenWachtwoord vergeten?

Insidiae

Backstage > Artiesten > Band > Insidiae Metal / Progressive

In oktober 2010 besloten een aantal goede vrienden die al eerder samen muziek hadden gemaakt om een volwaardige band te starten. Met Jelle Hamstra achter de drum kit, Janneke Smids op toetsen, Siegfried Kramer als leadgitarist, Paulus Kramer op bas en Harm-Jan Broekema als zanger was de band al vrijwel volledig. Toen Jeroen Bosma de band kwam versterken als ritme gitarist was het plaatje kompleet.

De band werd Insidiae gedoopt hetgeen latijn is voor valstrik of verraad. Het woord Insidiae is technisch gezien een meervoudsvorm dat geen enkelvoud is. Indien vertaalt heeft het echter een enkelvoudige betekenis en dit alles sluit naadloos aan bij het spelen in een band. Want een band bestaat uit meerdere personen maar is samen n geheel.

Een stijl of genre is nooit afgesproken of bepaald. Invloeden uit allerlei metal genres kwamen samen en met elk nummer dat geschreven werd ontwikkelde zich op natuurlijke wijze de sound die Insidiae kenmerkt. Dynamisch, heftig, melodieus, groovend met een progressief randje. De nummers zelf moeten op de voorgrond zolang deze een goede spanningsboog kennen en de overgangen tussen de passages niet geforceerd worden is vrijwel alles geoorloofd. Tekstueel gezien baseert de band zich hierbij met name op de duistere kant van de menselijke psyche.

In iets meer dan een jaar tijd viel aan Insidiae al de eer te mogen openen voor internationale artiesten als Sonic Syndicate en Blaze Bayley evenals gevestigde nationale bands als Autumn en God Dethroned. Ondertussen leidden demo opnames de band ertoe zich aan te sluiten bij een collectief van progressieve bands genaamd Layered Reality. Ook maakte de band deel uit van de verzamel LP Frisian Metal Massacre Volume 1 samen met de bevriende bands; Leaper's Path, Dimaeon en Disintegrate.

Dit project leidde weer tot meerdere nieuwe initiatieven. Zo richtte Tamme Oosterhof, de organisator van deze LP, een platenlabel op genaamd Big Bad Wolf Records alwaar Insidiae in april 2012 als eerste band tekende. Ook begonnen bandleden van Insidiae en Dimaeon met een organisatie genaamd Metalization om optredens en andere activiteiten te regelen voor beginnende metalbands en muzikanten.

In haar korte bestaan heeft Insidiae ook de nodige negatieve ontwikkelingen gekend waaronder een langdurige ziekte van de zanger en meerdere veranderingen in de line-up van de band. Zo volgde Jeroen Nauta eind december 2011 Jeroen Bosma op als ritme gitarist. En verliet Paulus Kramer begin maart 2012 de band waarna Jean-Luc Nealon zijn plaats innam op basgitaar.

Achter de schermen werd echter hard doorgewerkt aan het debuutalbum getiteld Were Demons Dare. Dit album zal in de zomer van 2012 verschijnen en zal het startschot zijn waarna het nieuwe Insidiae zoveel mogelijk podia onveilig zal maken teneinde haar plek in de metalscene te veroveren.