Profiel aanmakenWachtwoord vergeten?

Jankobus Seunnenga

Backstage > Artiesten > Singer-songwriter > Jankobus Seunnenga Singer-songwriter

Pot en droogkloot

Deze Friese oerpunker, die in 2012 het Dreents Liedtiesfestival won, verwierf landelijke bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat. Zijn laatste solo-cd Jantje huilt, Jantje lacht werd door het Friesch Dagblad omschreven als een Schizofrene verzameling van een taalvirtuoos. Seunnenga blijft onnavolgbaar stuiteren tussen ernst en luim.

Het Dagblad van het Noorden schreef: In Seunnenga valt een Drs. P.- achtige klasse te ontwaren, gebaseerd op een droogkomische presentatie van ontroerend-absurdistische liedjes.

Jantje huilt, Jantje lacht is een al evenzo opvallende titel als dat het album zelf is. Jankobus Seunnenga heeft misschien wel een van de meest bijzondere platen van het jaar gemaakt. Vanaf het eerste liedje hang je aan zijn lippen om geen woord van zijn korte verhaaltjes te missen. 'Jantje Huilt, Jantje Lacht' is een cd vol anekdotes en leuke beschouwingen (MusicFrom.nl, april 2012).

Fans van Drs. P zullen deze met veel vakmanschap gemaakte liedjes bovendien kunnen waarderen. Seunnenga heeft het voorjaar ingeluid, met een van spontaniteit overlopende plaat. De her en der opduikende Sjoukje Bloem is meer dan slagroom op die taart. Pieter Visscher? (LIVEXS, mei 2012)

Seunnenga is een woordkunstenaar, daar laat dit album geen onduidelijkheid over bestaan. In liedjes als Verloren Vergezicht, Ik Schep Netjes en Malligheid Zonder Bodem steekt hij zelfs Drs. P naar de kroon. Seunnenga is ook in staat te ontroeren, zeker als hij zingt over de meisjes uit lang vervlogen dagen. Dan is zelfs ieder gitaarakkoord raak. Maar vervolgens weet de Leeuwarder met absurde en knotsgekke liedjes alles weer te relativeren. Huilen en lachen dus met deze plaat. Precies zoals de titel zegt (Revolvers Lust for Life, juli/aug.).