Profiel aanmakenWachtwoord vergeten?

Pop D-sign


Pop D-sign X.0

In 2010 is Friesland Pop begonnen met het Pop D-sign project; een flexibel in te vullen project dat zich richt op alle andere creatieve talenten in de popcultuur (naast het maken van muziek). Pop D-sign richt zich op grafische vormgeving, fotografie, multi-media, comics, graffiti, decor- en lichtontwerp, beeldende kunst etc. binnen de hele breedte van de Friese popcultuur.

 

Pop D-sign 5.0 (2013/2014)

In het nieuwe Pop D-Sign project gaat stichting Friesland Pop de Friese popmuziek ‘verstrippen’, oftewel Friestalige songteksten (of delen van songteksten) in stripvorm uitbeelden, waarbij de uitvoering ligt bij jonge en talentvolle kunstenaars in woord en/of beeld.

De doelstelling is drieledig:

  • Het creëren van een papieren werkatelier voor jonge, talentvolle Friese tekenaars en tekstschrijvers.
  • Het bij elkaar brengen van amateurs en professionals, oftewel de nieuwe deelnemers stimuleren in hun ontwikkeling door het opdoen van nieuwe kennis en ervaring.
  • De promotie van het Fries als voertaal van striptekeningen én muziek.

 
Pop D-sign 4.0 (2012)

In 2012 maakte Pop D-Sign deel uit van het gloednieuwe festival House In Harmony, dat Friesland Pop samen met stadsschouwburg De Harmonie en 8 verschillende Friese danceorganisaties had opgezet.

Pop D-sign 4.0 spitste zich toe op locatie-vormgeving en aankleding, waarbij de vormgevers geheel vij waren binnen hun opdracht en hun materiaalkeuze (objecten, wandversieringen, grafische vormgeving, licht, VJ, projecties etc.).

De moeilijkheidsfactor lag met name in het 'verkleinen', oftewel gezellig maken, van de grote ruimtes van de schouwburg, met in achtneming van alle veilgheidsvoorschriften.

Onder leiding van kunstenaar Bouke Groen ging een groep ontwerpers aan de slag in onder meer de foyer van de schouwburg. Bouke Groen gebruikte dat jaar zelf voornamelijk grote stroken tapijt om kleur te geven aan House In Harmony.

   

  

Pop D-sign 2.0 (kunst/decordesign) en 3.0 (popfotografie) (2011)

In het voorjaar van 2011 vonden Pop D-sign 2.0 en 3.0 plaats. Deze edities richtten zich op portret-fotografie en kunst/decorontwerp.

Op 20 mei verdween Poppodium Iduna in Drachten langzaam achter een wand van pallets. Het gebouw werd omgetoverd tot een waar kasteel waar binnen op 21 mei de finale van de Kleine Prijs van Fryslân plaatsvond.

Uitgangspunt was om Poppodium Iduna te transformeren -bij voorkeur het exterieur- met als doel het pand een hernieuwde attentiewaarde te geven.  

Beeldend kunstenaar Bouke Groen (www.boukegroen.com) wist deze opdracht te vertalen naar een indrukwekkend plan waarbij de gehele gevel van Poppodium Iduna verdween achter een houtconstructie van wel 130 pallets. Het gebouw werd omgetoverd tot een vesting, die het strijdtoneel vormde voor de jaarlijkse finale van de Kleine Prijs van Fryslân.

“Iduna leent zich door haar hoekige vormen uitermate goed voor een kasteel”, aldus Bouke Groen. “Het roept associaties op met lang vervlogen tijden, ridders en heersers en verwijst naar de strijd die zich binnen de vesting afspeelt. De foto’s van de finalisten functioneren als moderne strijdbanieren. Bovendien heeft het logo van de Kleine Prijs de vorm van een schild, dat maakt de cirkel weer rond.” 

Opbouw Kasteel Iduna 2011 - foto: Hessel Reitsma/Waldnet.nl

Foto's artiesten

Op deze wand werden zes foto’s van de finalisten geplaatst in groot formaat. Deze bandfoto’s werden geschoten door fotografiestudenten van het ROC Friese Poort in Drachten en de Fotoacademie Groningen.

De fotografen kregen een gerichte opdracht om de bands in verschillende foto’s/composities en in zwart-wit vast te leggen, waarna in een gezamenlijke bijeenkomst het materiaal werd besproken en geselecteerd. De zes geselecteerde foto’s werden in groot formaat afgedrukt en kregen een plek aan de gevel.

Deelnemende fotografen: Emmy Bremer, Tiffany Peters, Rikst Veenstra en Jeltje Rinzema.

finale2011

 

 

Pop D-sign 1.0 (2010)

De eerste editie van Pop D-sign vond plaats begin december 2010 en richtte zich op grafisch ontwerp van kleding:een T-shirt-ontwerp contest dus. Jonge ontwerpers werden uitgenodigd om zelf een design voor een T-shirt te maken, omdat een T-shirt vaakl een statement is binnen de popcultuur.

De presentatie van de ontwerpen vond plaats in Poppodium Iduna in Drachten. De winnaars kregen hun ontwerp afgedrukt op een flink aantal echte T-shirts.

popdsign2010-3popdsign2010-2popdsign2010-1